Besparen op je kinderen

Wie gaat er nou besparen op de kinderen? Zelfs in gezinnen waar ze geen cent te makken hebben, wordt er niet bespaard op de kids. Immers, die zijn het allerbelangrijkste en mogen niet lijden onder de financiële problemen van pa en ma. Dus nee, besparen op de kinderen – dat is vaak geen optie. Toch is het helemaal zo’n gek idee niet. En kan het in veel gezinnen waarschijnlijk vrij gemakkelijk. Ga ze zelf maar leren omgaan met geld, in plaats van alles voor ze te kopen!

Kinderen leren omgaan met geld, met een mooi woord financiële educatie, was het thema van een informatiebijeenkomst waar ik vanmiddag was. In het kader van de ‘Week van het geld‘, waarin organisaties als Nibud, CentIQ (Wijzer in geldzaken) en De Nederlandsche Bank (DNB) hun krachten bundelen in een hausse aan aandacht voor geld, gericht op kinderen. Waarschijnlijk komt ieder basisschoolkind er wel iets van tegen deze week. Prima!

De kern die bij mij is blijven hangen: ‘zakgeld is leergeld’. Kinderen moeten dingen leren als OP=OP, en daardoor keuzes maken – ze kunnen een euro tenslotte maar één keer uitgeven. Als je altijd maar voor je kinderen koopt waar ze om vragen leren ze daarvan niet zelf omgaan met geld. Ook niet als ze hun geld niet zelf mogen uitgeven zonder jouw toestemming. Dat laatste, daar schijnen ouders veel moeite mee te hebben. Ze willen hun kinderen behoeden voor fouten, maar eigenlijk moeten ze die fouten gewoon maken.

Maar goed, terug naar mijn idee over besparen op kinderen. Als je ze nou zakgeld geeft, en later kleedgeld, dan is dat voor jou een duidelijke vaste uitgave die je kunt inplannen. Moeten ze tussendoor niet om van alles komen vragen, want dat moeten ze dan maar van hun eigen geld doen. En als ze daar niet genoeg aan hebben, dan moet jij dat niet bijleggen – want dan leren ze nog steeds niet dat op ook echt op is. Bovendien krijg jij dan alsnog onverwachte uitgaven.

Waar puberkinderen misschien hele hoge eisen stellen aan het merk van hun kleding en hun schoenen, worden die eisen vast een stuk minder als ze goed gaan inzien hoeveel dat allemaal kost. Doordat ze het zelf moeten kopen, van het beperkte budget aan kleedgeld dat ze per maand krijgen. Waar kleinere kinderen je suf zeuren om van alles dat ze willen hebben, kun je terugverwijzen naar hun zakgeld. Zou dat alles niet een besparing kunnen opleveren op jouw gezinsuitgaven?

Lees ook:Erg gul kind…
Lees ook:Je kind en geld…
Lees ook:Gelddiploma voor je kind
Lees ook:Meer inkomsten werkt ook goed
Lees ook:Een nieuw leven voor kostgeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.