Het consumentenvertrouwen is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen is met 9 punten gedaald naar -44, het laagste niveau sinds april 1986. Consumenten waren vooral pessimistischer over hun eigen financiële situatie. Ook het oordeel over het economisch klimaat verslechterde. De koopbereidheid van consumenten is nog nooit zo klein geweest. Deze deelindicator daalde met 12 punten. De cijfers liegen natuuurlijk niet, maar hoe zit het met jou? Koop jij ook daadwerkelijk minder?

Loonstrookjes 

Het consumentenvertrouwen ligt al lang erg laag, maar vorige maand was nog een kleine stijging in de index te zien. ”Het is goed mogelijk dat de eerste loonstrookjes van 2013 nu fors tegenvielen. Als je het opeens met veel minder moet doen, is dat slecht voor het vertrouwen”, verklaart CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Ook het feit dat veel gepensioneerden worden gekort op hun pensioenuitkering, speelt volgens hem een rol.

Baan 

Van Mulligen wijst er verder op dat veel mensen tegenwoordig bang zijn hun baan te verliezen. Het CBS maakte donderdag eveneens bekend dat de werkloosheid tot 7,5 procent is gestegen. In januari telde Nederland 592.000 werklozen.

Recessie

Vorige week werd nog bekend dat Nederland opnieuw in een recessie zit. De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van afgelopen jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De krimp is grotendeels toe te schrijven aan een verdere daling van de consumptie door huishoudens.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Werkloosheid is opnieuw fors gesteven volgens laatste cijfers CBA
Lees ook:Nederland is opnieuw in een recessie beland
Lees ook:Begrotingstekort dit jaar hoger dan toegestaan – nieuwe bezuinigingen lijken onvermijdbaar
Lees ook:Het consumentenvertrouwen is in Nederland sinds 2008 hard gedaald
Lees ook:Steeds meer mensen hebben achterstand in de betaling van hun hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.