Biljet van 500 euro blijft

Ik heb ze niet dagelijks – zeg maar nooit! – in mijn portemonnee zitten. Er was dus even discussie om het biljet te laten verdwijnen, omdat er maar weinig mensen zijn die ze wel bij bosjes uitgeven.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schrijft vrijdag dat het biljet blijft, in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Die partij wil dat het grote paarse biljet uit de roulatie wordt gehaald omdat het vooral gebruikt zou worden door criminelen.

Volgens Dijsselbloem is de rol van de biljetten van vijfhonderd euro niet groot. “Zo had bijvoorbeeld van de totale waarde van de in 2012 door DNB uitgegeven bankbiljetten slechts anderhalf procent betrekking op het biljet van vijfhonderd euro.” De bewindsman zegt de zorg over het ‘door criminele motieven gedreven gebruik’ van contant geld te delen. Volgens de De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, de FIOD en de douane is echter ook sprake van bonafide gebruik van het biljet.

Bestrijden

“Er zijn naar mijn mening voldoende mogelijkheden om criminaliteit en witwassen te bestrijden”, schrijft de bewindsman. “Bij het uit circulatie nemen van het biljet van vijfhonderd euro is de verwachting gerechtvaardigd dat het volgende biljet in de reeks, in dit geval het biljet van tweehonderd euro, voor dat doel gebruikt zal gaan worden.” De minister is daarom niet van plan bij de DNB en de ECB te pleiten voor het schrappen van het biljet.

Bron: nu.nl

Foto: ANP

Lees ook:Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen – maar volgend jaar…
Lees ook:Waar kan er volgens jou bespaard worden in de zorg?
Lees ook:Ecowasbal, is ‘t wat?
Lees ook:Ozb stijgt sneller dan is toegestaan
Lees ook:70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.