Besparen op energie voor studenten

Als student ben je een expert in de goedkoopste deals uitzoeken, aanbiedingen scoren in de supermarkt en hou je aan het eind van de maand net genoeg over om in je favoriete café een drankje te drinken. Waar veel studenten niet aan denken is hoe makkelijk je kunt besparen op je energierekening. Met deze 12 energie bespaar tips van EasySwitch.nl hou je iedere maand net een beetje meer over van je studiefinanciering.

Tip 1: Stap ieder jaar over

Kies voor een jaarcontract, je huidige energieleverancier kan het ene jaar de goedkoopste energieleverancier zijn terwijl je het volgende jaar voordeliger zit bij een ander. Daarnaast proberen energieleveranciers altijd nieuwe klanten te werven en bieden daarom hoge welkomstkortingen aan waar je ieder jaar opnieuw van kunt profiteren. Een meerjarig contract lijkt goedkope tarieven te hebben, maar je loopt ieder jaar nieuwe kortingen mis. Blijf daarom niet uit gemak hangen bij de huidige energieleverancier, maar kijk ieder jaar waar het goedkoper kan en stap over.

Tip 2: Vergelijk zelf

Je kent het wel, reclames op televisie, aan de telefoon of op straat waar energieleveranciers zeggen dat zij écht de goedkoopste zijn. Dit kan waar zijn, maar houdt zelf de controle door de energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Binnen 5 minuten weet je zeker of je inderdaad zo snel mogelijk moet overstappen of vind je een andere energieleverancier met een nog beter aanbod.

Tip 3: Geef je meterstanden op tijd door

Aan het begin van je energiecontract en aan het eind van ieder jaar vraagt de energieleverancier om de meterstanden door te geven. Zorg dat je dit op tijd doet en voorkom dat de energieleverancier zelf een inschatting maakt. Als je de daadwerkelijke meterstanden niet doorgeeft dan maakt de energieleverancier een inschatting van de energiekosten gebaseerd op het historische verbruik van het huis. Dit verbruik kan veel hoger uitkomen en als je net goed bezig bent met besparen wil je hier niet extra voor betalen. Neem dus 2 minuten de tijd en geef de meterstanden door.

Tip 4: Controleer je maandbedrag

Bij de meeste energieleveranciers kun je online bijhouden of jouw energieverbruik overeenkomt met het maandbedrag dat je betaalt. Door je meterstanden in te voeren wordt vergeleken hoe hoog de energiekosten zijn en hoeveel je hebt betaald. Vaak kun je tussendoor het maandbedrag naar boven of beneden bijstellen. Let op dat je maandelijks niet te weinig betaalt, als je €20 euro per maand te weinig betaalt, zul je aan het eind van het jaar in één keer €240 moeten overmaken waar je als student geen rekening mee houdt. Pas je maandbedrag daarentegen nooit aan in de zomer, het maandbedrag is dan altijd te hoog om te compenseren voor de duurdere wintermaanden.

Tip 5: Zet je verwarming op tijd uit

Zet een uur voordat je gaat slapen de verwarming alvast lager of uit. Een huis blijft vaak nog lang warm waardoor je het niet koud hoeft te hebben en het scheelt iedere dag weer energiekosten.

Tip 6: Studeer in de bibliotheek of de universiteit

Als student besteed je vaak hele dagen achter je laptop. Neem deze eens mee naar de bibliotheek of maak gebruik van de computers op de universiteit. Alle kennis die je nodig hebt voor het grijpen terwijl je geniet van gratis internet en energie en de verwarming thuis even een dag uit kan blijven. Goed voor je kennis en voor de portemonnee.

Tip 7: Trek een warme trui aan

Hoe fijn het ook is om rond te lopen op je blote voeten en in je t-shirt, het is in de wintermaanden niet handig om de verwarming op volle kracht te laten draaien zodat je huiskamer van een tropisch klimaat wordt voorzien. Trek daarom die warme trui en sokken aan en zet de verwarming een stukje lager. Als je standaard op 1 graden lager stookt, komt dit namelijk al snel neer op een besparing van 10% op jaarbasis.

Tip 8: Stel een verwarmingsprogramma in

Jouw thermostaat kan misschien wel meer dan je denkt. Bij veel thermostaten kun je tegenwoordig een programma instellen, zorg dat de verwarming ‘s nachts een stukje lager staat maar dat hij een uur voordat je opstaat weer aanslaat. Zo kun je nooit meer vergeten ‘s nachts de verwarming uit de zetten en word je toch in een aangenaam verwarmd huis wakker.

Tip 9: Zet de verwarming uit in overbodige kamers

In de woonkamer is het altijd het gezelligst, als je hier met zijn allen bent hoeft de verwarming in de slaapkamers niet aan te staan. Let op dat je deze uitdraait en niet overbodig veel ruimtes aan het verwarmen bent.

Tip 10: Haal stekkers uit het stopcontact

Voorkom sluipverbruik van stekkers die je niet gebruikt. Je hoeft natuurlijk niet alle lampen in je huis uit het stopcontact te trekken als ze even uitstaan, maar apparaten zoals laptops en opladers zijn sluipverbruikers die meer energie verbruiken dan je denkt, ook als ze uitstaan.

Tip 11: Laat diepvries ontdooien in de koelkast

Vries je eten in zodat je het niet hoeft weg te gooien? Dan zul je dit op een gegeven moment op willen eten. Haal de diepvries maaltijd ‘s ochtends uit de vriezer en laat het overdag ontdooien in de koelkast. Het eten is ‘s avonds ontdooid en door de uitstralende kou hoeft de koelkast minder hard te werken.

Tip 12: Was op 30 graden

Spaar je was op en was een volle trommel op 30 graden. Tegenwoordig werken wasmachines prima op een lagere temperatuur en komen je kleren nog steeds mooi schoon uit de was.

Gebruik deze 12 tips en wordt een expert op het gebied van besparing, en nog beter: houd geld over voor dingen die je wel leuk vindt. Op de website van energievergelijker EasySwitch.nl vind je nog veel meer tips.