Belastingaangifte klaar…geld binnenhalen?

Als je nu je belastingaangifte nog niet gedaan hebt, is vast jouw zaterdag daarvoor gereserveerd. Of je hebt uitstel aangevraagd, dan heb je de tijd tot 1 september. Het nadeel daarvan is dat je dan niet alsnog zorgtoeslag kunt aanvragen – terwijl uit je aangifte misschien wel blijkt dat je daar over 2011 toch nog recht op hebt…

De toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag) zijn afhankelijk van je fiscale inkomen. Dat is in veel gevallen iets heel anders dan het jaarsalaris op je loonstrookje. Als je behoorlijke aftrekposten hebt (hypotheekrente, alimentatie, lijfrentepremies) komt je fiscale inkomen veel lager uit. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je toch recht hebt op zo’n toeslag, ook al dacht je van niet. Heb je de toeslag al, dan wordt in de loop van het jaar berekend of dat bedrag klopte en krijg je de te weinig ontvangen toeslag alsnog. Of je moet teveel betaalde toeslag terugbetalen. Maar heb je bijvoorbeeld de zorgtoeslag nooit aangevraagd, in de veronderstelling dat je toch teveel verdient om er recht op te hebben, dan kun je daar na 1 april 2012 niet meer mee aankomen bij de fiscus.

De grenzen zijn: voor een alleenstaande € 36.022 en voor partners € 54.264 (samen). Ligt jouw belastbaar inkomen in je aangifte lager, en heb je nog geen zorgtoeslag lopen? Als de wiedeweerga aanvragen op Toeslagen.nl!

CORRECTIE: Als je uitstel hebt aangevraagd is de uiterste datum voor het aanvragen van de toeslagen ook die uitgestelde datum…. dus dat is toch geen reden voor haast. Sorry!! Wel krijg je de toeslag natuurlijk eerder op je rekening als je eerder aanvraagt!

Lees ook:Inkomen gedaald? Toeslagen checken!
Lees ook:Extra geld voor studenten
Lees ook:Zorgtoeslag
Lees ook:Laat geen geld liggen!
Lees ook:Basics voor besparen 3 : Meer inkomsten mogelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.