Zin of onzin?

Tsjonge, er gebeurt zeker niets spannenders in de wereld. De grote kop op de voorpagina van De Telegraaf gisteren: SPAREN HEEFT GEEN ZIN. Dat vind ik dan dus weer ontzettende onzin.

Natuurlijk begrijp ik de strekking van het verhaal, en die klopt ook heus wel. De spaarrente is laag, ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de inflatie. Door inflatie kun je in de toekomst minder kopen van dezelfde euro als nu. Die inflatie lage begin 2010 nog heel laag, minder dan 1%. Inmiddels is dat opgelopen tot ongeveer 2,4%. En er zijn veel spaarrekeningen waarop de rente lager is dan dat. Bij de best renderende vrij opvraagbare spaarrekeningen ligt de rente momenteel op 2,5%. Kortom, je krijgt in een jaar wel wat rente, maar die rente heb je ook nodig om over een jaar precies hetzelfde van je geld te kunnen kopen.

Daar komt dan nog bij, dat degenen die meer geld apart hebben staan dan € 20.875 per persoon, daar belasting over moeten betalen. Die vermogensrendementsheffing komt neer op 1,2% – dan lever je dus in op je geld. Inflatie plus belasting is ruim hoger dan de rente die je krijgt.

Ik snap dus best waarom er dan geroepen wordt dat sparen geen zin heeft. Waarom ik dat dan toch onzin vind? Omdat het hebben van een buffertje, een reserve voor onverwachte situaties, gewoon noodzaak is. En dus wel degelijk zinvol, ook al levert het je per saldo niets op. Heb je het niet en moet er iets vervangen worden, dan moet je geld lenen.

Bovendien  – wat is het alternatief? Je geld niet op je bankrekening zetten, maar onder je matras bewaren? Dan heb je net zo hard last van die inflatie en moet je (ja echt) ook gewoon die eventuele belasting betalen. Uitgeven dan maar? Dat vind ik dus niet handig, want dan is je buffer weg.

Wil je meer rendement, dan moet je toch maar iets met beleggen gaan doen. Of je geld langer vastzetten op een deposito. Al zou het ook wel fijn zijn als de banken hun spaarrente eens zouden verhogen. En/of de fiscus het percentage waar ze vanuit gaan als rendement.

Lees ook:Haal het meeste uit je spaarrekening!
Lees ook:Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record
Lees ook:Besparen door hypotheek aflossen
Lees ook:Bestolen door werkgever
Lees ook:Inkomensafhankelijke huurverhoging, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.