Gaten vullen met gaten…

Geldproblemen zijn niet lachen. Veel mensen maken zich ernstig zorgen over geld, het lukt ze gewoon niet om rond te komen. Het stijgende aantal BKR-coderingen geeft dat ook al aan. Zo’n codering geeft immers weer dat mensen niet netjes het maandbedrag van hun lening voldoen. En daarbij gaat het dan alleen nog maar over leningen… er zijn nog allerlei andere punten van geldzorgen natuurlijk. De huur die niet betaald kan worden. De hypotheek die een probleem geeft elke maand (dat zie je pas na drie maanden achterstand bij BKR. De premie voor de zorgverzekering. Een belastingschuld. Na te betalen belasting of terug te betalen toeslagen. De energierekening die niet geïncasseerd kan worden. Ga zo nog maar even door.

Een op het eerste gezicht misschien slimme oplossing is om een tekort op te lossen door een lening af te sluiten. Dan is alles weer even rustig in je saldo. Maar ja, ondertussen heb je jezelf wel opgezadeld met een extra maandelijkse last: de aflossing van de lening. Dit is simpelweg het vullen van gaten met nieuwe gaten. Het uiteindelijke gat wordt dan alleen maar veel groter. Alleen als een tekort echt eenmalig is en je voldoende inkomsten hebt om de maandlast van de lening te dragen, kan dit een oplossing zijn.

Moeten de banken die lening toch gewoon niet geven?! Tja… dat zou je denken, maar banken kunnen niet ruiken dat iemand betalingsproblemen heeft. De bank doet wel een BKR-check, maar daar staan de huurachterstand, en de onbetaalde zorgverzekeringspremie, en de achterstallige energierekening natuurlijk helemaal niet in. Dus als jij zegt dat je geld komt lenen voor een caravan maar er eigenlijk je achterstanden mee wilt inlopen, kan de bank daar niets mee. Tenzij ze een systeem hebben om dat te checken. Daar wordt al jaren en jaren over gesproken (LIS), nu lijkt er eindelijk een proef van de grond te komen. Mocht eens tijd worden. Als de bank dan ziet dat je allerlei achterstanden hebt, kunnen ze jou beschermen tegen dat vullen van gaten met nieuwe gaten.

Lees ook:Krijg jij rente over je salaris?
Lees ook:Maximale zekerheid met hoge rente
Lees ook:Betalen van de hypotheek voor veel mensen moeilijker
Lees ook:Leenrente van 14%… of 16%
Lees ook:Je spekt de bank!

Eén reactie op “Gaten vullen met gaten…

  1. piet

    Bullshit het gaat zo veel tever.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.