Wanneer wordt het betuttelen?

Het blijft een lastige grens: die tussen beschermen en betuttelen. Begint natuurlijk al bij de relatie tussen ouders en kinderen. Ouder wil beschermen, maar kind voelt zich bekneld door al die regels. Zo zit het natuurlijk ook in de relatie tussen overheid en burger. En die tussen budgetcoach en klant.

De financiële dienstverlening staat bol van de regels, en het worden er steeds meer. Dat blijkt nodig te zijn – er zijn te veel mensen die niet in staat blijken zelf verstandige beslissingen te nemen. En bedrijven die niet in staat blijken om het publiek fatsoenlijk te behandelen en te informeren.  Dus zijn regels nodig.

Maar ja, wat nou als die regels ervoor zorgen dat je meer kosten moet maken of bepaalde keuzes gewoon niet mág maken? Terwijl je er wél goed over hebt nagedacht? En wél de gevolgen overziet?

Als budgetcoach zit ik eigenlijk ook steeds met dat dilemma. Vind eigenlijk dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en er geen controle nodig zou moeten zijn. Alleen werkt dat in de praktijk niet zo. Dus ga ik dingen doen die ikzelf als betutteling zou opvatten. Met als volgende vraag: waar houdt dat dan op?

Lees ook:Beer op de weg voor betalingsregelingen
Lees ook:Kortingen pensioenfondsen raken 5,6 miljoen Nederlanders
Lees ook:Schuldenzooi
Lees ook:Mandje, geen kar
Lees ook:Extra werken dé oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.