Hoeveel is tijd waard?

Even filosofisch misschien hoor, maar hoeveel is tijd waard? Ik vraag me regelmatig af of het de moeite waard is om bepaalde besparende acties te ondernemen, als ik daarin tijd moet investeren. Bijvoorbeeld: naar een goedkopere supermarkt gaan, in plaats van onze buurtsuper op loopafstand. Of naar het centrum gaan om bij een goedkopere winkel huishoudelijke artikelen te kopen. Of het zelf schoonmaken van ons huis, in plaats van onze werkster.

Nu is het voor mij misschien wel een aparte situatie. Als freelancer kan ik met de uren die ik stop in het bezoeken van goedkopere winkels, of het soppen van de badkamer,  ook letterlijk geld verdienen. Kosten – baten… ja, dat kan ik dan tegen elkaar af gaan zetten.

Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Want het is niet zo dat ik iedere minuut van iedere dag aan het werk ben. Ik zou dat soort dingen dus ook niet ten koste mijn werkuren kunnen laten komen, maar ze in mijn vrije tijd doen. Dan is de vraag ‘wat is tijd waard’ een stuk lastiger. Wat is het me waard om niet de kinderen mee te hoeven slepen naar de winkels, omdat ik daarmee een paar euro kan besparen?

Ik weet het: nogal makkelijk praten als je de keuze hebt. Als je wel het geld hebt om de duurdere variant van die spullen te kopen. En om een werkster te betalen. Want dan kun je dus kiezen voor vrije tijd in plaats van geld. Waar de grens ligt- dat is voor iedereen anders.

Lees ook:Lang leve de kringloop
Lees ook:Vrijwilligerswerk bespaart!
Lees ook:Speuren naar de voordeligste optie
Lees ook:Naar welke supermarkt kun je het beste gaan?
Lees ook:Door de knieën

Eén reactie op “Hoeveel is tijd waard?

  1. Morgenster

    je moet ook de kosten van het verslijten van schoenen in meenemen of van je fiets. Met de auto bespaar je waarschijnlijk niet veel op een boodschapje.

    Als het iets verder is en mooi weer, kan je ook denken, ok even lekker beweging even wandelen/fietsen. Maar ik denk dat de meeste mensen het te druk hebben om er over na te denken- geen prio. Pas als je tijd over hebt en weinig geld hebt of een bespaarmaniak gaan dit soort dingen spelen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.